INGREDIENTS:
500g flour
100g mayonnaise or soured cream
250ml milk
25g fresh yeast or a tablespoon of yeast granules
pinch of sugar
1 small spoon of salt
FILLING:
2 eggs
300g ham or frankfurters
200g cheese (grated)
4-5 spring onion
3 tomatoes
salt, pepper
FOR THE TOP
1 egg (If you want softer spikes brush after cutting with the scissor. If you want to make more spiky brush with the eggs first and then cut with the scissors.)
PREPARATIONS:
Warm up the milk with the sugar and put in yeast. Wait for it to start rising.
In a separate bowl place the flour and all other ingredients and finally the yeast and knead it well.
Cover with a clean cloth and let it rest/rise for and hour.
Flour your board and roll the dough out (rectangle shape) and cut strips in an angle on both sides. See picture.
Mix the eggs, ham and half the cheese and fry together (you can put it in raw, but be careful that the eggs don’t leak out). Cut the spring onion, deseed the tomatoes and cut into small squares.
Put the filling in the middle of the rolled out dough and sprinkle the leftover cheese on top.
Fold the strips over the filling.
Cut of the leftover dough at the ends and use it to make the eyes, tail and feet of the crocodile.
Use a scissor to make the scaly skin and teeth.
Beat an egg and brush it over the crocodile. If you want the scales to be prickly brush with egg before making the scales, if you want it smoother brush with eggs after.
Preheat oven to 200 degrees and bake for about 30 minutes or you can make 4 smaller ones and bake it for 15 minutes.
NOTE: The filling is just one of many you can use. Open your fridge and see what you have. The crocodiles on the pictures actually have frankfurters and mushrooms inside.
HOZZAVALOK:
50 dkg liszt, 10 dkg Globus Majonéz vagy tejföl, 2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 csipet cukor, 1 kiskanál só,
Töltelékhez:
2 db tojás, 30 dkg párizsi, 20 dkg sajt reszelve, 1 db póréhagyma (ha nincs egy csokor újhagyma), 3 db paradicsom, só, bors
TETEJERE:
1 db tojás (Ha szuros pikkelyeket szeretnenk akkor eloszor kenjuk meg a korkodilokat a tojassal es utana vagjuk a pikkeleyeket. Ha kevesbe szurosat szeretnenk akkor eloszor vagjuk a pikkelyeket es utana kenjuk meg a tojassal.)
ELKESZITES:
Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk. Egy tálba beletesszük a lisztet és a többi hozzávalót majd a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, bedagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán kb fél centi vastagságú téglalappá nyújtjuk.
Majd sréhen a két oldalát bevágjuk egy pizza vagy derelyevágóval.
A töltelékhez ízlés szerint felvert tojásba csíkozott parizert, reszelt sajtot teszünk. Sózás és borsozás után pici olajon megpirítjuk (ezt a lépést ki lehet hagyni, de akkor nagyon vigyázni kell, hogy a tojás ne folyon ki). Egy kábé 10 centis póréhagymát hosszában elfelezünk, majd felkarikázzuk, ezt helyettesítheti az 1 csomag újhagyma. 3 paradicsom belsejét kikaparjuk, apró kockákra vágjuk. A zöldségeket, jól összekeverjük.
A tölteléket a tészta közepére halmozzuk és még sajtot szórunk a tetejére.
A tölteléket sütve vagy nem sütve a tészta közepére halmozzuk, majd a szélső csíkokat ráhajtogatjuk a töltelékre.
A végeken lévő tésztadarabokat levágjuk és ebből alakítjuk ki a krokodil a szemét, a farkát és a négy lábát.
Ollóval pikkelyeket vágunk a testébe és a fejére, illetve ugyanezzel a technikával fogai is lesznek. (Felvert tojás. Ha szeretnénk, hogy a pikkelyek szúrjanak is akkor az ollóval vagdosás előtt tegyük, ha nem szeretnénk életveszélyes ételt a tányérunkon, akkor az ollózás után kenjük meg a tojással, mert így nem fognak felfelé állni a kis hegyes pikkelyek.)
Végül egy felvert tojással megkenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
FIGYELEM: Tölteléknek igazán bármit használhatunk ami a hutőnkben van, én most virslit es gombát tettem beléjük.